Hud och Pälsvård

En tovig päls är inte bara ett kosmetiskt problem. Tovor i armhålor, ljumskar eller på tassarna kan göra det svårt för hunden att röra sig och orsaka ömma skavsår. Tovorna kan även få huden att strama åt, vilket är obekvämt för hunden. Pälsvård är alltså inte bara en skönhetsfråga, det främjar även hundens hälsa.

Den nakna hunden behöver badas ca 1 gång i veckan, huden blir smutsig och porerna täpps igen vilket kan ge en finnig och oren hy.

Varför uppstår tovor?
När hunden fäller är det extra stor risk att den får tovor. Även under vår och höst när det är fuktigt och smutsigt ute. Kläder som gnider mot pälsen kan också orsaka tovor och att pälsen knäcks av – be om hjälp när du köper jacka eller overall till hunden så att du får en modell som passar.

Powderpuffen har päls i två lager (täckhår och underull) är det oftast den lossnande underullen som orsakar tovor. Underullen fastnar i täckhåren istället för att falla av, ibland lossnar den inte ens fast du borstar hunden ordentligt. 

Går det att förebygga tovor?
De viktigaste åtgärderna för att förebygga tovor är att hålla pälsen ren och att kamma den regelbundet och så ofta som dess kvalitet kräver. Eftersom tovor vanligen bildas nära huden, bör du se till att kamma ända från huden ut till hårstrånas toppar.
Ett högklassigt balsam försluter hårstrånas yta, vilket förhindrar att de tar upp smuts och förebygger att tovor bildas. Detta gör det också enklare att kamma pälsen. När du tvättar pälsen på en hund som lätt får tovor bör du alltid använda balsam.

Ex på bra shampoo och balsam
SO POSH I'm so Silky

 

Hur hanterar jag en tovig päls?
När du behandlar pälsen ska den vara ren och lite fuktig. Då slits hårstråna mindre och går inte av lika lätt. Om pälsen är lång är det bästa att reda ut eventuella tovor i samband med tvätt. Medans du fönar hunden torr borstar du samtidigt pälsen. Behöver du borsta och kamma vid andra tillfällen, skydda gärna med tovspray/borstspray.
En borste med metallpiggar glider lättare än en kam och drar inte loss hårstrån i onödan. Därför är något av detta att föredra när du ska reda ut en tovig päls. Därefter kan du gå igenom pälsen med en metallkam, och hittar du tovor så red ut dem med fingrarna eller en borste.

Ex på en bra borste

Maxipin borste

Huden
Den nakna hunden skall ha en varm mjuk och smidig hud.
Många hundar har en "tonårshy" med finnar men det går ofta över.
Håller det i sig länge och hunden kliar och slickar sig kan man bada hunden i Klorhexidinshampoo som finns på Apoteket.
Man behöver inte smörja huden hela tiden, det täpper till porerna i huden.
Är huden väldigt torr brukar jag använda kokosolja eller Decubal, en kräm som finns på Apoteket.
Dock kan man smörja huden med solkräm om den är väldigt ljus, det bästa är att ta på hunden en tunn t shirt om den ska vara ute i solen en längre stund.


 

Ta hand om huden
Huden behöver rengöras från smuts ca en gång i veckan. Även här är det viktigt att man har bra produkter.
Cresten behöver kammas igenom från ev tovor.

Ex på bra shampoo och balsam
SO POSH