Så blir valpen rumsren

En ny bästa kompis, en hårig liten vän, en ny familjemedlem – mysigt på alla sätt! Vad som däremot inte är så mysigt är att sätta foten i en oönskad pöl, eller ännu värre: en liten hög… Därför är det förstås viktigt att få sin lilla valp rumsren så fort som möjligt. Det enda du behöver är tid, tålamod och dedikation – och det är det ju värt!
Det tar ungefär åtta till tio månader för en valp att bli helt rumsren, men ju mer ihärdig och disciplinerad du är i egenskap av tränare, desto snabbare kan det gå.


Tänk på detta när du tränar valpen:

- Bli inte arg och skrik på din valp om den kissar eller bajsar inne. Valpen förstår inte ännu att det är fel och blir stressad av din ilska. Det kan lätt påverka träningen negativt.

- Tryck absolut inte ner din valps nos i dess exkrementer. Denna teknik är inte det minsta effektiv och är djurplågeri och inget annat. Sannolikheten är snarare att er relation blir sämre, då valpen kan bli rädd för dig.
- Bli inte orolig eller panikslagen om träningen tar lite längre tid än du trott, alla valpar är olika – för vissa går det snabbt och för andra lite långsammare.


Håll koll på tiden och tänk på:
- Valpen behöver ofta kissa direkt efter lek, och även direkt efter att den vaknat.
- Valpen behöver bajsa ungefär 15-20 minuter efter att den ätit.


Var konsekvent när du tränar valpen och rasta den alltid på samma plats. När ni gått till platsen ett par gånger kommer valpen förstå vad det är som är på gång. Det bästa är om platsen är lugn och nära er bostad, då är risken för att valpen blir distraherad mindre. Om det finns för mycket distraktioner kan den bli nyfiken och glömma varför ni är där.

På rastplatsen måste valpen få god tid på sig. Du som tränare bör ha en neutral inställning och ett stilla kroppspråk – sitt ner eller stå väldigt stilla. När valpen kissat eller bajsat ger du den uppmärksamhet och beröm, därefter går ni tillbaka till bostaden. Efter hand kan du även börja lägga på ett ”kommando” när valpen kissar tex. Säg då ”kissa” och valpen kommer snart förstå att ordet ”kissa” betyder att det är dags att gå ut och göra sina behov.

För att öka chanserna för att valpen kissar ute direkt efter att den vaknat är det enklast att bara bära ut den. Så fort den slår upp ögonen efter tuppluren tar du den i famnen och bär ut den till rastplatsen. Det är väldigt ovanligt att en valp kissar i famnen, den vill kunna röra på sig och vara självständig när den uträttar sina behov. Under natten gör du rätt i att ställa klockan med ett par timmars mellanrum för att rasta valpen. Om du är dedikerad till träningen även nattetid påverkar det slutresultatet positivt och snart har du förmodligen en valp som sover hela natten igenom.
Självklart går det inte undvika missöden helt och hållet. Din valp kommer att råka kissa eller bajsa inomhus under tiden ni tränar rumsrenhet. Räkna med detta och investera i bra rengöringsmedel anpassade för ändamålet. Simple Solution erbjuder en serie produkter som är utmärkta när olyckan är framme.


En olycka eller två betyder inte att er träning inte fungerar. Fortsätt som vanligt och låt det ta den tid det tar. Är du konsekvent, envis och ihärdig har du snart en rumsren hund. Lycka till!