Sommarens faror

Överhettning
Både hundar och katter kan bli överhettade i sommarvärmen, och det är viktigt att ta på allvar. Lämna aldrig ditt husdjur i bilen. Temperaturen stiger snabbt och bilen kan bli en dödsfälla för ditt husdjur.

Tänk även på följande:
- Ha alltid med vatten när ni går hemifrån, både till dig och ditt husdjur
- Undvik intensiv lek och träning mitt på dagen om din hund är känslig för värmen

Hundar och katter utan päls skyddar du med solskyddsfaktor eller täckande kläder.
Kylande västar eller halsdukar kan vara till hjälp. Många hundar tar sig gärna ett svalkande dopp i till exempel diket för att svalka sig. Låt det vara okej med leriga bad när det är varmt!
Har ditt djur blivit alldeles för varmt? Ta er till en sval plats, kyl försiktigt ditt husdjur med kalla handdukar och erbjud vatten.

Om det inte blir bättre efter en kort stund bör ni uppsöka veterinär
 

Eksem
Hundar med tjockare päls kan få våteksem (”hot-spot”) under sommaren. De blommar vanligtvis ut under öronen, på kinderna, halsen och på huvudet. Våteksem kliar oftast och kan ge upphov till stora, infekterade, våta eksem.
Förebygg genom att torka hunden ordentligt efter bad, särskilt vid ljumskar, armhålor, under öronen och på andra ställen där det blir fuktigt och varmt.

Om du misstänker att din hund fått våteksem kan du klippa/raka ner pälsen så mycket det går i det utsatta området.
Om såret ser infekterat ut bör ni uppsöka veterinär. Sätt gärna på hunden en krage så att den inte kommer åt att klia.


Alger
Bad är en fantastisk sommaraktivitet, som är både svalkande och kul! Men se upp! Vissa sjöar och hav drabbas av algblomning och detta kan vara direkt skadligt för ditt djur. Ofta ser algblomningen ut som en gröngul soppa eller en blågrön, trådig massa.

- Själva badandet är inte skadligt, men det kan ge upphov till hudirritation och ögonbesvär.
- Att däremot få i sig vattnet är livsfarligt. Ditt husdjur kan bli allvarligt sjukt.
- Även du kan bli sjuk av alger. De första symtomen vid förgiftning är samma för både människa och djur: illamående, kräkningar, diarré och eventuell feber.

Eftersom det är svårt att kontrollera om ditt husdjur får i sig vatten eller inte vid bad, är det säkrast att undvika vatten där det är algblomning. Om ditt husdjur uppvisar några symtom bör ni uppsöka veterinär.

 

ormbett ormbett

Huggormsbett
Några som verkligen uppskattar solens strålar är huggormarna. Ofta är de skygga men de kan bita en nyfiket nosande hund eller katt i försvar. Ofta svullnar området runt bettet upp till nästan dubbel storlek på bara några minuter. Du kan eventuellt även se två små ingångshål i huden efter ormens tänder.

Vanligast är att hundar och katter blir bitna i ansiktet eller i benet.

Om ditt husdjur blivit bitet av en huggorm är det viktigt att du försöker hålla det stilla. Bär hem hunden om ni är tex i skogen.

Uppsök veterinär direkt.

Om djuret blivit bitet i ansiktet/nosen kan det vara livshotande eftersom andningsvägarna kan drabbas av svullnaden.
Man rekommenderar inte längre kortisontabletter mot ormbett. Det har visat sig att de djur som fått kortison är mer svårbehandlade än de som inte fått någon medicin.

Insektsstick och -bett
Att bli biten av en flygande insekt är oftast ofarligt för hundar, även om det såklart kan vara obehagligt. Små blodsugande insekter, framför allt knott, kan orsaka hudinflammationer om djuret slickar på betten. Det är oftast ingen fara, men om det blir varigt eller om ditt djur verkar ha ont eller får feber är det läge att uppsöka veterinär.

Bi- och getingstick gör ont men är inget att vara orolig för så länge sticket inte sitter nära andningsvägarna (t ex munnen) eller om din hund blir attackerad av ett helt jordgetingbo, då är det bra att uppsöka veterinär. Uppsök veterinär om hunden eller katten är slö, kräks eller andas dåligt, det kan vara en allergisk reaktion.



Rester efter grillfesten
Bitar av tillagade ben kan vara vassa och ställ till med problem i hundens tarmar. Ofta slutar det dock bra, som väl är. Om din hund tjuvat till sig rester så ge den sparris till efterrätt. Sparris lägger sig runt de vassa bitarna i hundens mage och hjälper till att få ut dem på ett säkert sätt. En glupsk vovve äter gärna sparris som den är, men om din hund är mer misstänksam kan du garnera med smör. Håll koll på hundens hälsa de närmaste dagarna efteråt, om den verkar ha ont, vara väldigt trött, försöker kräkas, tömma tarmen utan att lyckas eller har blod i kräkningar eller avföring så åk genast till veterinären.

Majskolvar är en annan rätt som inte är bra för din vovve. Det kanske känns lockande att ge den tiggande hunden en aväten majskolv, men den grova, träartade kolven fastnar lätt i din vovves tarmar. Om hunden fått i sig majskolv, håll koll på hur den mår, ring veterinär om hunden blir påverkad.